L'assecat del paper


Quan la posta era llevada de la premsa, es pujaven els fulls a estendre a la part superior dels edificis paperers, en el lloc conegut com als miradors, en les altres cases se l'anomena en aquest indret golfes.

Aquestes estances eren circumdades per un gran nombre de petites finestres conegudes amb el nom de ventanes i que vistes des de l'exterior donaven una singular fesomia als molins paperers que no tenien els edificis del seu entorn.

A la cambra hi havia disposades moltes fileres de cordes, de paret a paret, a vegades en dos i tres nivells i els fulls eren deixats sobre d'elles utilitzant un estri en forma de T anomenat espit per tal de no malmetre'ls.

I així es deixaven fins aconseguir el seu assecat.

La utilitat de les ventanes disposades en tot el perímetre de l'edifici era la de regular la intensitat dels vents i assegurar-se un assecat continu sense que els fulls se'ls emportés. A la Riba aquestes finestres disposaven d'uns porticons de fusta movibles, de dreta a esquerra i quan calia es tancaven els de tota una paret i els de les altres continuaven oberts pel bon assecatge del paper.